Yaz mevsiminde aracımızın lastiğinin ana maddesi olan kauçuk gevşer ve zemin kuru olur. Kış mevsiminde ise bu kauçuk soğuktan dolayı sıkılaşır, sertleşir ve zemin de ıslak ya da buzlu bir hal alır.
Yaz mevsiminde aracımızın lastiğinin ana maddesi olan kauçuk gevşer ve zemin kuru olur. Kış mevsiminde ise bu kauçuk soğuktan dolayı sıkılaşır, sertleşir ve zemin de ıslak ya da buzlu bir hal alır. İşte bu durum mevsim farklılığındaki değişiklik lastiğin yol tutuş kapasitesini etkileyen ana sebeplerdendir. Bu nedenle tavsiye süreler çerçevesinde kış lastiği uygulamasına geçmek düşünülenden çok daha önemlidir.
Kış mevsiminde güvenli bir sürüş kolaylığı sağlayan bu uygulama ile ilgili olarak kullanıcıların kafasındaki soru işaretleri olan “Kış lastiği ne zaman zorunlu? Kış lastiği neden önemli? 4 mevsim lastik kış lastiği yerine geçer mi?” gibi tüm bu soruların cevaplarını kış lastiği hakkında doğru bilinen yanlışları ve tüm merak edilenleri bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kış Lastiğinin Görevleri Nelerdir?
Klasik aylarına göre daha farklı özelliklerle üretilen bu kış lastikleri, mevsimin yollarda oluşturduğu olumsuzluklara karşı otomobilin dirençli olmasını sağlamaktadır. Kış lastikleri; karlı ve buzlu zeminlerde hızlanma, durma, dönme gibi durumların güvenli bir şekilde yapılmasına ve yardımcı olmaktadır. Otomobilimizin yol tutuşu için çok faydalıdır.
Kış Lastiği Ne Zaman Takılmalı ve Uygulama Tarihleri Ne Zaman?
Zorunlu kış lastiği uygulaması her sene 1 Aralık’ta başlar ve 1 Nisan’da son bulur. Tabii bu durum havaların erken soğuması halinde 1 Aralık tarihini beklemeden kış lastiği takmamız mümkündür. Bu sebeple yaşadığımız şehrin idari makamlarının ya da Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı duyuruları takip edebiliriz. Böylece canlı güvenliği açısından herhangi bir sorun yaşamadan yolculuk etmeye devam edebiliriz.
Kış Lastiği Takmak Zorunlu mu? Kimler Takmak Zorundadır?
Kış lastiği uygulaması, şehirler arası uzun seyahatlerde yolcu ve yük taşıyan araçlar için trafik güvenliği açısından 1 Aralık- 1 Nisan tarihleri arasında zorunludur.
Kış lastiği takma zorunluluğu mevsim koşullarına bağlı olarak 1 Nisan tarihinde geçebilmektedir. Bu uzatma işlemi ilgili idari kurumlar tarafından duyurulmaktadır.
Tüm araçlara can ve mal kaybını önlemek için kış lastiği önerilse de hususi otomobiller için herhangi bir zorunluluk yoktur. Fakat valilikler sahip oldukları yetkilere dayanarak mevsim koşullarına göre hususi araçlar için de kış lastiğini zorunlu kılabilmektedir.
Kış Lastiğimiz Nasıl Olmalı?
İsminden anlaşılacağı üzere kış lastikleri, yazın kullanılanlara göre farklı özellikler taşımaktadır. Bununla beraber piyasada farklı özellikler taşıyan kış lastikleri de mevcuttur.
Peki, bu bilgiler ışığında ideal kış lastiği özellikleri nasıl olmalıdır?
Kış lastikleri çok sayıda derin kanallara sahip olmalıdır. Böylece yağışlı havalarda yol tutuşu çok başarılı olmaktadır. İmal edildikleri kauçuk ise yumuşak yapıya sahip olmalıdır. Yumuşak yapı sayesinde soğuk hava şartlarında dahi lastikler ısınabilir ve herhangi bir problem yaşamadan araç hareket etmeye devam edebilir. Ayrıca ülkemizdeki kış lastiği diş derinliği için yasal limit 1.6 milimetredir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
En İyi Kış Lastikleri Hangileridir?
Kullandığımız otomobil markasının önerdiği lastikler en iyi lastikler olarak tercih edilmelidir. Bu öneri dışında herhangi bir seçeneğin tercih edilmesi önerilmemektedir. Araç kullanıcıları, kış lastiğiyle ilgili bilgi almak için otomobil markalarının sitelerini veyahut satış esnasında verilen katalogdan kolayca inceleyip öğrenebilir.
Kış Lastiği Yazın Kullanılır mı?
Hayır kullanılmaz? Yazın kış lastiği kullanmak aracın fren mesafesinin uzamasına sebep olmaktadır. Keskin virajlı yollarda kış lastiğinin yumuşak yanakları sebebiyle otomobilimiz, beklenenden fazla yatma eğilimi gösterir. Bu nedenle takla atma riski oldukça yüksektir. Ayrıca lastikler çok çabuk aşınmasına neden olur ve aracın yakıt tüketimini arttırır.
Önden Çekişli Araçlarda Ön Tarafa Kış Lastiği Takılsa Olur mu?
Çekiş şekline göre tek veya çift olarak kış lastiği takmak doğru görülmemektedir. Aracımızın kaymamasını ve savrulmamasını önleyebilmek için lastiklerin dördününde aynı marka ve desenle taktırılması uygun görülür.
Tüm Tekerleklerden Çekişli (4x4) Araçlarda Kıș Lastiğine Gerek Var mı?
Çekiş gücü yüksek olan 4x4 araçların kalkışlardaki performansı yüksektir. Ancak buzlu zeminlerde ve durma esnasında sorun yaşama ihtimali normal araçlarla aynıdır. Bundan dolayı kış lastiği 4x4 araçlar için de gerekli görülmektedir.
Kış Lastiğinin Ömrü Ne Kadardır?
Kış lastiklerinin ömrü, kullanıma ve lastik markalarının kalitesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Aracınızla gidilen yolun mesafesi ve geçilen yolların zemin koşulları da lastiğin ömründe büyük bir etkendir. Ortalama olarak baktığımızda lastik kullanım ömürleri genellikle 5 yıldır. 5 yıl dolmadan aşınan lastikler mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kış Lastiğimizi Nerede Muhafaza Etmeliyiz?
Kış lastiklerimizi aracımızdan çıkarttıktan en çok dikkat edilmesi gereken konu muhafaza etmektedir. Lastiklerimizi muhafa ederken dikkat etmeniz gerekenler şöyle:
- Isı kaynaklarından en az 1 metre uzak bir yerde tutulmalıdır.
- 15-20 derece sıcaklığı olan karanlık, serin ve kuru bir alanda bir şeylere sarılarak saklanmalıdır.
- Jantlı olan kış lastiklerimizi üst üste ve yatık bir şekilde, jantsız kış lastikleri ise dikey bir şekilde saklamalıyız.
Kış Lastiği Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Aracınızın üreticisinin önerdiği lastik markalarını ve şeklini, belirtilen ölçüleri, yük ve hız kategorisine göre seçilmeli. Gerekli bilgiye yetkili yerlerden veyahut aracımızın kullanıcı el kitabından öğrenebiliriz.
Arabamızın üreticisi tarafından kış lastiği markası önerilmemişse aracımızın yaz lastiğinin ölçü, yük ve hız sınıfına göre seçmeliyiz. Ayrıca takacağımız kış lastiğinin üretim tarihi de oldukça önemlidir.
Sadece karlı yollarda iyi sonuç veren kış lastiği, kesinlikle ve kesinlikle iyi bir kış lastiği değildir. En iyi kış lastiği, kışın kuru ve ıslak yollarda yaz lastiğine yakın sonuçlar veren, karlı zeminde fren ve çekiş yönünden yeterli olandır.
Kış Lastiği mi, Yoksa Kar Zinciri mi?
Kış lastiği, havaların soğuduğu, yağışların başladığı, karlı ve buzlu koşullarda aracın yola daha iyi tutunmasını, kaymadan devam edebilmesini sağlar. Kar zinciri ise yoğun kar yağışı olduğu zaman lastikle zemin arasında bir tutunma köprüsü kurarak kaymayı engellemektedir.
Fakat kış lastiği kullanmak yerine bir kar zinciriyle koca kış mevsimini geçirmek mümkün değildir. Çünkü zincir, uzun süreli kullanımda hem arabaya hem de lastiklere büyük zararlar verir. Zincir, sadece yoğun kar yağışında kış lastiğiyle beraber kullanılması gereken bir güvenlik aracıdır.
Kış Lastiği mi? Kar Lastiği mi?
Dilimize İngilizceden gelen “kış lastiği” terimi yanlış bir telaffuz ile “kar lastiği” olarak da kullanılmaktadır. Fakat doğru telaffuzu kış lastiğidir. Çünkü sadece kar üstünde ilerlemek için üretilmiş bir lastik türü yoktur. Karlı, buzlu, yağmurlu, soğuk zeminlerde yol tutuşu sağlayan farklı ölçü ve tutunma kabiliyeti özelliğinde üretilen lastiklerin hepsine kış lastiği denir.