Bu Donanımlar Aracınızda Olsun

Bu Donanımlar Aracınızda Olsun

Artık pek çok aracı manuel şanzımanla alma olanağımız bulunmuyor. Dolayısı ile aslında otomatik şanzıman alacağınız araçta yüksek ihtimalle bulunacaktır. Ancak yine de listeye bu tarz

Otomatik Şanzıman

Bakıldığı zaman artık pek çok aracı manuel şanzımanla alma olanağımız yer almıyor. Öyle ki aslında   alacağınız araçta yüksek ihtimalle yer alır. Ancak yine de listeye bu tarz temel bir donanımı ekleyelim.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerimizin yoğun trafiğinde sürüş konforunuzu arttırması açısından otomatik şanzıman büyük önem arz ediyor. Ancak manuel şanzımanın zevkini bilenleri ayırıyoruz tabiki.

Hill Holder

Dilimize çevirdiğimiz zaman Yokuş Kalkış Destek Sistemi, hem otomatik hem de manuel şanzımanaraçlarda bulunan ve yokuşlarda aracı kaydırmadan ilerletmenizi sağlayan sisteme verilen isimdir. Özellikle acemi manuel otomobil sürücülerin dik yokuşlarda yardımına koşan Hill Holder yeni nesil araçlarda mutlaka olması gereken bir detay.

Auto Hold

Hill Holder’a benzeyen ancak biraz daha farklı bir görevi olan bir donanım ile beraberiz. Auto Hold otomatik şanzımanlı araçların D konumunda iken sürekli ileri doğru gitmesini engelleyen sisteme verilen isimdir.

Özellikle eski otomatik şanzımanlı araçlarda, şanzımanın sürekli kavramış halde olması nedeni ile ileri gitmeye çalışması sebebi ile sürücüler daimi olarak frene basmak zorunda kalıyor. Auto Hold bu durumu kavramayı ayırarak bertaraf eden bir sistem olarak da karşımıza çıkıyor. Özellikle sıkışık trafik konforu arttırması sebebi ile alacağınız araçta olması gerektiği de belirtelim.

Park Sensörü ve Park Asistanı

Park sensörü adından da anlaşılacağı üzere park edilirken aracın arkasındaki objelerin mesafesi ve yönünü sürücüye bildiren bir sistemdir. Bu sistemin daha gelişmiş versiyonu olan Park Asistanı ise aracın kendi kendine otomatik olarak park etmesini sağlayan son derece konforlu bir donanımdır. Modern araçlarda bulunması hız ve konforu arttıran önemli bir etkendir.

Yağmur ve Far Sensörü

Tabii başka diğer sensörler de önemli. Mesela far sensörü ile yağmur sensörü. Far sensörü karanlık ortamlarda farların otomatik olarak yanmasını sağlarken, yağmur sensörü de cama su gelmesi durumunda sileceklerin otomatik olarak çalışmasını sağlar.

Geri Görüş Kamerası

Park sırasında bizzat arkada neler olduğunu görmek isteyen sürücüler de olabilir. Bu durum için de Geri Görüş Kamerasıson derece önemli bir donanım olarak karşımıza çıkıyor.

Multimedya Sistemi

Multimedya sistemi, yani renkli büyük ekranlar artık pek çok araçta var. Ancak hala bu donanımdan mahrum araçlar da var. Aracın konforunu arttırma amacıyla son derece zaruri bir donanımdır.

Adaptif Hız Sabitleyici

Artık otonom sürüşün mümkün olduğu zamanlardayız. Bunun için gerekli birkaç ekipman-donanım var. Adaptif Hız Sabitleyici de bunlardan birisi.

Adındaki adaptif kelimesinden yola çıkarak hız sabitleyicinin, aracın önündeki diğer araç ile mesafesini kontrol edip fren yaparak sürekli aynı mesafede kalmasını sağlayabildiğini söyleyebiliriz. Uzun yolculuklarda son derece önemli bir donanım.

Şerit Takip ve Şeritte Tutma Asistanı

Otonom sürüşteki bir diğer önemli özellik ise şerit takip ve şeritte tutma asistanı. Bazı araçlarda şeritten çıkarken uyaran, bazılarında ise aracın direksiyonuna müdahale ederek şeride sokan sistem, adaptif hız sabitleyici ile birleştiğinde aracın kelimenin tam manasıyla kendi başına gitmesini sağlıyor.

Kör Nokta Uyarı Sistemi

Tabii aracı kendimiz sürerken de destekleyebilecek ekipmanlar var. Kör Nokta Uyarı Sistemi de yan aynaların kör noktalarında kalan araçları tespit ederek sürücüyü uyaran bir donanıma Kör Nokta Uyarı Sistemi denir.

Çarpışma Önleme Sistemi

Son olarak hem geri giderken, gerek düz bir park yerinden çıkarken hızla gelen bir araç veya bir yayayı göremememiz durumunda aracın ani fren yaparak azayı önlemesini sağlayan Çarpışma Önleme Sistemini önerebiliriz. Dar yerlerde kazayı engellemesi açısından son derece önemli bir sistemdir.

Advertisement