Taksimetre nedir? Nasıl Çalışır?

Taksimetre nedir? Nasıl Çalışır?

Özellikle şehir içinde yaşıyor ve araba kullanma imkanınız olmuyorsa, sıklıkla taksi kullanmaya mecbur kalabilirsiniz. Eğer taksi kullanıyorsanız, pek çok değişken durumla da sıklıkla karşılaşıyorsunuz demektir.

Taksimetre Nedir?

Özellikle şehir içinde yaşıyor ve araba kullanma imkanınız olmuyorsa, sıklıkla taksi kullanmaya mecbur kalabilirsiniz. Eğer taksi kullanıyorsanız, pek çok değişken durumla da fazlasıyla karşılaşıyorsunuz demektir. Yani taksi kullandığınız zaman güvenli bir şekilde seyahat etmenin yanı sıra kimi zaman konuşkan bir şoföre denk geldiyseniz, taksi şoförünün gevezeliğinden şikayetçi olabilirsiniz. Yağmur altında kalıp taksi çağırdığınızda uzun süre beklemek zorunda kalmanın yanı sıra gelen taksi şoförünün de sizi en kısa yoldan varacağınız yere götüreceği konusunda da fazlasıyla süpheniz olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Taksi şoförü konusunda birtakım şüpheler taşımaktadır ancak Taksimetre konusunda kimse şüpheye kapılmamaktadır. Taksiye ilk binildiği zaman, sıfırlanmış olduğunu görmenin yeterli olduğu düşünülmektedir. Taksimetre ismi verilen bu küçük kutular, şoförün hemen yanında yer alan mesafe ve ücreti şüphe götürmeyecek şekilde göstermektedir. Taksi kullanan pek çok kişi bu küçük kutuya itimat göstermektedir ancak bunun nasıl çalıştığını bilen kişi sayısı oldukça azdır.

Taksimetreler Nasıl Çalışır?

Kişilerin birçoğu taksi kullandıkları zaman taksimetrelerin gösterdikleri rakama odaklanır. Özellikle yabancısı olduğunuz bir şehre veya mekana gittiğiniz zaman acaba kandırıldım mı şüphesinden bu bilgiler ile kurtulabilirsiniz. Bilhassa yabancı veya bilmediğiniz mekanlarda, taksicinin merhametine kalarak yolculuk imkanı bulursunuz. Taksimetrelerin nasıl çalıştığı konusunda bilgi sahibi olarak ve bu konuda bilgili olduğunuzu taksiciye göstererek, konuya hakim olduğunuzu ona da hissettirmiş olursunuz.

Herkesinde bildiği gibi taksimetreler zaman ve mesafeyi ölçen araçlardır. Zaman konusunda yanlış yazıldığını düşünenler olabilir. Taksimetreler aslında zaman ve mesafeyi ölçen küçük araçlardır. Sonra bu verileri ücretin ödeneceği para birimine çevirmektedirler. taksilerde ödenen ücretler, bölgesel olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Yani aynı mesafeyi kat ederek başka bir bölgede daha az veya daha çok para ödeyebilirsiniz.

Taksi kullanırken ödenecek olan ücret; takside kaç kişi olduğuna, bagajınızın taşınması konusunda şoförün talepte bulunmasına ve ücretli olan yolların kullanılmasına göre farklılık gösterebilmektedir. Taksimetrelerde zamana karşıda ücret işlemesi nedeni ile trafiğe takıldığınız vakitlerde maddi olarak şoför açısından karşılanmış olunur. Az öncede söylenildiği gibi trafik veya çok farklı sebepler nedeni ile aynı noktalara seyahatler her zaman aynı ücrete de karşılık gelemeyebilir.

Taksimetreler, mesafeleri ve zamanı ölçerken, elektrik akımından faydalanmaktadır. Seyahat edilen mesafe ölçülürken; otomobilin aktarma sistemine bağlanmış olan sensörler kullanılmaktadır. Bahsedilen bu sensörler, seyahat esnasında önceden belirlenmiş olan mesafe biriminden elektrik sinyalleri göndermektedir. mesafe işlerken ayarlanmış olan bir zamanlayıcıda işlemektedir. Zamanlayıcı belirlenmiş olan süre aralıklarında elektrik sinyali iletmektedir. Taksimetreye gelen elektrik sinyalleri, ödenecek olan ücreti oluşturan elektrik sinyallerinden daha düşük olabilir.

Taksimetrede Ücret Hesabı Nasıl Yapılır?

Durumu açıklamak gerekirse; örneğin, bir Taksimetre 91,4 metrede bir ücret ekliyorsa ancak taksimetreye sinyaller her bir 0,9 metrede bir geliyorsa; taksimetre 100 tane sinyale ulaştığı zaman ücreti ekrana yansıtmaktadır. Taksimetre ücretlendirmesi konusunda, New York City’den bir örnek vericek olursak; taksimetrenin açılışı 2,5 dolardır. Seyahat edilen her 300 metrede bir ödenecek olan ücrete 40 cent eklenmektedir. Buna ek olarak otomobilin hareket etmediği her dakikada 40 cent ücrete eklenmektedir.

Fakat dünyada yaşanan trafik koşulları sebebi ile hesaplamalar bu kadar basit olarak gerçekleştirilememektedir. Büyük olan her şehir içinde taksi kullanımında olduğu gibi dur-kalk içerikli olarak ücret hesaplanmaktadır. Dur-kalk olarak işleyen şehir trafiklerinde Taksimetrelerde ücretlendirme; metrenin sabit olmasına karşılık zaman ve mesafe sensörlerinin yardımı ile sinyaller baz alınmaktadır.

Gidilen her şehrin taksimetresindeki ücretlendirme tarifesi farklılık gösterebilmektedir. Fakat genel olarak şehir taksilerinde, güzergah ücretlendirmesi aracın içinde mevcuttur. Bu sebeple ne kadar ücret ödeneceği kolaylıkla öğrenilmektedir. Ancak ne yazık ki kötü bir taksiciye denk gelmişseniz ödeyeceğiniz ücreti önceden öğrenmenizde size fayda getirmeyebilir.