Dinamik Denge Desteği (DSA) Nedir? ve Nasıl Çalışır?

Dinamik Denge Desteği (DSA) Nedir? ve Nasıl Çalışır?

DSA (Dynamic Stability Assistance) Sistemi, yani dinamik denge desteği sistemi, ilk olarak 1985’li yıllarda Volvo otomotiv markasının mühendisleri tarafınca geliştirilmiş bir sistemdir.

DSA (Dynamic Stability Assistance) Sistemi, yani dinamik denge desteği sistemi, ilk olarak 1985’li yıllarda Volvo otomotiv markasının mühendisleri tarafınca geliştirilmiş bir sistemdir. Fakat bugün çok az araçta kullanılmaktadır.

Çalışma prensibi olarak DSA sistemi, ASR yani antipatinaj sistemine çok benzemektedir. İlk üretiminin yapıldığı yıllarda, antipatinaj sistemi olan ASR ile birlikte kullanılmıştır. Yalnız çalışma olarak aralarında birtakım farklılıklar bulunmaktadır. ASR sistemi, sadece otomobilin kalkışı esnasında ve vites aralarında devreye girmektedir. Muhtemel bir patinaj durumunda, yakıt valfine müdahalede bulunarak patinajın önlenmesini sağlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

dinamik denge desteği sistemi, otomobilin motoru çalıştığı sürece faaliyetini sürdürmektedir ve motorun kapatılmasına kadar hangi hızda seyir edilirse edilsin sürücüsüne ve yolculara güvenli bir sürüş imkanı tanımaktadır.

Normal şartlarda bir otomobilin dört tekerleği de aynı hızda dönmektedir. Fakat tekerleklerden birisi kar, yağmur, çamur veya farklı sebeplerden ötürü olumsuz olarak etkilenip diğerlerine kıyasla daha hızlı olarak dönmeye başlarsa, yani patinaj durumu oluşursa; ABS sensörlerince bu durum algılanır ve DSA’nın beyin merkezine mesaj yollanır. Mesajı alan bu sistem; yakıt valfine müdahale sonucunda otomobilin torkunu düşürülür. Aslında uzun uzadıya anlatılan bu olaylar, yalnızca saniyenin 20 binde biri kadar anlık bir sürede gerçekleşir. Sürücü olan kişi, gösterge panelinde yanmakta olan uyarı ışığı haricinde bu işlemleri hissetmemektedir.

Olaya farklı bir boyuttan bakıldığı zaman; bu sistem, araç içindekilere güvenlik sağlamasının yanında otomobilinlastiklerinin daha geç aşınmasına ve yakıt konusunda tasarruf sağlanmasına önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır.

Dinamik denge desteği sistemi dışında geliştirilmiş olan bir diğer sistem ise; DSC yani dinamik denge kontrolü sistemidir. Bu sistem, BMW firması tarafından geliştirilmiş olup dinamik denge desteği sistemine çok benzemektedir.  BMW otomobil markasının üretmiş olduğu otomobiller, genel olarak arkadan itişli olarak üretilmektedir. Bu sistemin sürücülere ve otomobillere olan yan etkisi; virajlarda ani hareket uygulanması sonucunda savrulma riskini arttırıcı etki göstermesidir. Bu sebeple DSC sistemi, bu olumsuzluğun önüne geçebilmek amaçlı geliştirilmiştir. DSC sistemi de, aynı DSA sistemi gibi çalışmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

DSC sisteminde; ABS sensörlerinin yardımıyla sürekli olarak otomobilin tekerleklerinin hızı kontrol edilmektedir. Bu şekilde ivmelenme ve dönüş durumlarında tam güvenlik sağlanmaktadır. DSC sistemi de aynı DSA sistemi gibi oldukça sessiz olarak çalışmaktadır. Sürücü olan kişi, gösterge paneli üzerinde yanmakta olan ışık dışında herhangi bir olumsuzluk hissetmemektedir.