Honda, küresel çip sıkıntısının ve artan COVID-19 vakalarının günümüzü olumsuz etkilediği konusunda uyarsa da maliyet düşürme çabaları sebebi ile tahminini artırdığını dile getirdi.
Honda, COVID-19 etkisinden kurtuldu ve 2021 yılının ikinci çeyreğinde kâra geçtiğini açıkladı. 30 Haziran'da sona eren son çeyrekte faaliyet kârı, bir yıl önceki 113,7 milyar yen zarara kıyasla 243,21 milyar yen (2,23 milyar $) olarak karşımıza çıktı. Otomotiv devinin kıdemli genel müdürü Kohei Takeuchi Çarşamba günü bir kazanç brifinginde yaptığı açıklamada, çeyrekte ABD'deki güçlü satışların Honda'nın artan karına katkıda bulunduğunu dile getirdi. Honda, tam yıl tahminini yüzde 18 artırarak 780 milyar yen (7.1 milyar $) işletme karına çıkardı. Mayıs ayında otomobil üreticisi 660 milyar yen işletme karı öngörmüştü.
Honda, küresel çip sıkıntısının ve artan COVID-19 vakalarının günümüzü olumsuz etkilediği konusunda uyarsa da maliyet düşürme çabaları sebebi ile tahminini artırdığını dile getirdi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şirket, çip sıkıntısı nedeni ile tam yıl otomobil satışları tahminini daha önce 5 milyondan 4,85 milyon araca indirdi. Geçen yıl 4.55 milyon araç satışı gerçekleştirdi. Honda, çip kıtlığının etkisi nedeniyle Çin satışlarının çeyrekte sadece biraz arttığını da sözlerine ekledi.
Otomobil üreticisinin başkan yardımcısı Seiji Kuraishi gazetecilere verdiği demeçte, otomobil üreticisinin, parça tedarikçilerinden birinde gelişen bir COVID-19 vaka kümesi nedeni ile 3 Ağustos'ta Çin'in Wuhan kentindeki fabrikasında üretimi askıya aldığını, ancak durmanın beklenmediğini söyledi.
Honda'nın 2040 yılına kadar tamamen elektrikli otomobillere geçmek ve yüksek düzeyde otonom arabaları gerçeğe dönüştürmek gibi bir amacı da halen güncelliğini koruyor. Araştırma ve geliştirmeye yoğun bir şekilde harcama yapmasına rağmen otomobil üreticisinin yüksek teknoloji planları pek meyve vermedi aslında. Şirket dönüşüm hedeflerini gerçekleştirmek için yeterli harcama yaparken finansal açıdan anlayışlı olmayı da dengelemek için mücadele ediyor.
"Honda Daha Fazla Kar Elde Edebilir."
Otomobil ünitesi için işletme kâr marjı iyi bir düzeyde ancak motosiklet ünitesi için yüzde 15,6'lık bir marjla karşılaştırıldığında hala yüzde 3 ile nispeten düşük diyebiliriz. "Honda'nın bir markası var, iyi bir kalıntı değeri var, yüksek pazar payı var. Neden daha fazla kâr etmiyor?" Nakanishi Araştırma Enstitüsü analistlerinden Takaki Nakanishi, çarşamba günkü sonuçlardan önce şu sözleri dile getirdi: "Her şey verimsizliklerle ilgili."
Honda, kısmen daha büyük otomobil üreticileriyle bir araya gelerek EV hedeflerini hızlandırmasına yardımcı olarak bunu düzeltmeyi planlıyor. GM'nin Ultimum pil platformunu kullanarak iki yeni EV'yi ortaklaşa geliştirmek için geçen yıl General Motors ile bir anlaşma yaptığını da hatırlatalım. Honda'nın ABD'nin doğu ve batı kıyılarındaki gücü ve GM'nin iç mekândaki gücü göz önüne alındığında, ilişki de tamamlayıcı nitelikte.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Nisan ayında dizginleri eline alan Honda'nın yeni CEO'su Toshihiro Mibe, Honda'yı yeni nesil başarıya taşımak için en azından kâğıt üzerinde doğru bir geçmişe sahip.
Carnorama otomotiv danışmanlığı genel müdürü Takeshi Miyao, mühendislik nitelikleri, liderlerin teknik tarafı anlamaması durumunda "işini sağlamanın zor olacağını" göz önünde bulundurarak, EV'lere geçişe öncülük etmesini sağlamalıdır. Honda, daha fazla mühendisi geliştirmeye yönlendirerek kendi kendini süren araçlardaki şirket içi uzmanlığını güçlendiriyor.
Mart ayında Seviye 3 olarak adlandırılan bir otomobili piyasaya süren dünyanın ilk otomobil üreticisiydi, ancak şimdiye kadar kurumsal müşterilere planladığı 100 Honda Legend biriminden yalnızca 80'ini kiraladı ve bu iyi bir yatırım getirisi sağladı. Mibe, Seviye 4 kendi kendine giden arabalar geliştirmek istediğini söyledi, ancak normal binek araçlarında bu tür bir teknolojinin biraz zaman alabileceği konusunda uyardı.