Toyota Yakıt İstasyonlarını Kaldırmak İstiyor
Toyota, Japan Mobility Bizweek'e yeşil enerji devriminin son aşamasını getirerek sürdürülebilir teknoloji anlayışında sınır tanımadığını gösterdi. Mobil Hidrojen Kartuşları. Oyunun kurallarını uyeniden yazacak olan bu haber, şık tasarımlı, uzun bekleme sürelerini ve büyük altyapı yatırımlarını ortadan kaldıran ve gelecek nesil hidrojen yakıt hücreli elektrikli araçları (FCEV) popüler hale getirmek için tasarlanmış, “Değiştir ve Git” kartuşları.
Kulağa hoş gelen bu yeni buluş aslında 2022’de tanıtılmış ancak henüz olgunlaşmadığı için çok gündeme gelmemişti. Woven Planet olarak tanınan bilinen Toyota'nın teknoloji şirketi Woven ilk olarak 2022'de bir prototip üreterek yola çıktı. Görünen o ki, o fikri alıp gerçek bir ürüne dönüştürme konusunda büyük bir mesafe katettiler. Toyota uzun vadeli planlarını yaparken sadece hayal dünyasında yaşamıyor konunun tüm bileşenlerini tek bir hedefte toplayarak senkronize bir planlama yapıyor.
İlk çıktığında biraz hantal görünen bu yeni kartuşlar oldukça küçülmüş görünüyor.; çok daha hafiflemiş, basitleştirilmiş ve sonuç olarak taşınması da çok kolay. Güvenlik risklerinin de bertaraf edildiği anlaşılıyor. Toyota’ya göre bu yeni tasarım hidrojen yakıt hücreli elektrikli araçlar için üretilen büyük hidrojen tanklarını küçültmek için oluşturdukları knowhow birikimini temel alıyor.
Toyota uzun yıllardır hidrojen yakıt konusunda çalışıyor ve bu konuda Alman BMW ile ortak projeler geliştiriyor. Burada yaratılan düşünce elde taşınabilecek kadar küçük ve değiştirilebilir yakıt tüpleri (kartuş ifadesini tercih ediyorlar) üretmek. Tanıtılan konsept “Şarj istasyonlarını unutun- öğle yemeği gibi ambalaja koyduğunuz bu yakıt gücün geleceği olabilir.”
Bu pratik hidrojen kartuşları, hidrojen yakıt hücresi ile çalışan elektrikli araç sürücülerinin, batarya gücü düştüğünde yeni bir kartuş takmalarını, tıpkı bir pilli cihazdaki gibi pil değiştirmelerini sağlayabilir, benzinli motorlarda veya elektrikli araçlarda olduğu gibi yakıt ikmali veya şarj istasyonunda bekleme gibi zahmetlere katlanmadan yola devamınız mümkün olabilir.
Toyota’nın düşüncesi bu fikri farklı alanlarda da yaygınlaştırmak. Elektrik kesilirse veya ocakta sorun çıkarsa bu kartuşu kullanarak da işinizi görebilirsiniz. Dolayısıyla bu kartuşun kullanım amacının genişliği bir devrim yaratabilir düşüncesi hâkim. Toyota ve bir diğer çözüm ortağı Rinnai Corporation, Japan Mobility Bizweek'te bu fikri sembolize eden bir ürünü teşhir ediyorlar. Bir otomobil kartuşundan üretilen gazla ızgarada bonfile pişirebilirsiniz! Keza aciliyet durumunda mesela elektrik kesilirse, bu kartuşlardan birini otomobilden çıkararak elektrikli aletleri çalıştırmak için kullanma imkânınız var. V2L dediğimiz elektrikli araçların birbirini şarj etmesinin bir ileri versiyonu.
Hidrojen yakıtlı araçlar karbon salınımsız bir geleceğe kapı açabilir mi? Batarya teknolojisi her geçen gün gelişirken hidrojen yakıt tercih edilir olmaktan çıktı. Ancak yeni nesilde bu durum değişebilir. Mobil kartuşla daha yüksek menzil, daha az bekleme ve şarj cihazı sırasız yeni bir dünya.
Toyota hidrojen dolumunu bir haftasonu alışverişi gibi tasarlamak istiyor. Eve süt ve yumurta sipariş ederken hidrojen kartuşunun da dolusunun geldiğini ve boşunu aldıklarını düşünün. Mutfakta LPG tüpünü değiştirmek gibi bir şey. Hem temiz hem dertsiz. Bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için Toyota geniş ağından yararlanmaya ve farklı sektörlerle iş birliğini geliştirmeye çalışıyor.
Hidrojenin otomotiv dünyasında çok fazla tartışma yaratmasına rağmen temiz bir yakıt olduğu konusunda herkes hemfikir olmuş durumda. Farklı kaynaklardan elde edilmesi mümkün, menzili yüksek, dolumu kolay, çıktı olarak sadece su buharı veriyor, karbondioksit sıfır. Bir de bunun güneş ve rüzgâr yardımıyla elde edildiğini düşündüğünüzde ciddi bir alternatif hatta tercih sebebi haline geliyor.
Birçok kişiye göre elektrikli araç modası geçecek ve gelişen teknoloji ile hidrojen esas yakıt olacak. Özellikle bu kartuş oyundaki tüm kuralların yeniden yazılmasını sağlayabilir.
Hidrojen çevre dostu ve hesaplı bir yakıt olsa da nakliyesi ve korunması çok zor olduğu için otomobil üreticileri birkaç istisna dışında (BMW ve Toyota’yı özellikle vurgulamak gerek) bu alana şu ana kadar ciddi bir yatırım yapmadı. Güvenlik risklerini de eklemek gerek. Hidrojen dolum istasyonu hem zor hem de yüksek maliyetli bir yatırım bu da yaygınlaşmasının önünde büyük bir engel olarak duruyor. Toyota mobil hidrojen kartuşunu verimli ve kullanılabilir bir ürün haline getirebilirse otomotiv dünyasında yeni bir devrime hazırlanabiliriz.