Şarj İstasyonlarında Önemli Düzenleme!

Şarj İstasyonlarında Önemli Düzenleme!

Resmi Gazete'de geçtiğimiz gün yayınlanan enerji kullanımına dair yeni maddeler, elektrikli otomobil dünyasında da yankı uyandıracak. Ülkemizde yeni yeni yeşermeye başlayan elektrikli otomobil segmenti, şarj ağı düzenlemeleri ile karşımıza çıkacak.

Resmi Gazete'de geçtiğimiz gün yayınlanan enerji kullanımına dair yeni maddeler, elektrikli otomobil dünyasında da yankı uyandıracak. Ülkemizde yeni yeni yeşermeye başlayan elektrikli otomobil segmenti, şarj ağı düzenlemeleri ile karşımıza çıkacak.

Devletin resmi kurumları elektrikli otomobili artık "Hareket etmesinde tek başına veya destekleyici olarak elektrikli motor kullanılan ve elektrik enerjisiyle haricen şarj edilebilen motorlu karayolu taşıtı" olarak tanımlıyor. Şarj hizmeti ise EPDK tarafından ticari amaçlı olmamak üzere belirlenen istisnalar haricinde kanun ve kanuna göre çıkartılan yükümler tarafından yürütülecek.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Açıklamanın "EK MADDE 5" kısmında ise bu şarj ağlarının detaylarına yer verilmiş.

"Şarj ağı işletmeci lisansı sahibi, lisansında belirlenen bölgede veya ülke genelinde oluşturduğu veya oluşturacağı şarj ağına bağlı şarj istasyonu kurulması veya işletilmesi, düzenlediği sertifikalar kapsamında şarj istasyonu kurdurulması veya işlettirilmesi ile elektrikli araç kullanıcıları ile sadakat sözleşmesi yapabilme hak ve yetkisine sahip olur. Şarj hizmetinin sağlanmasında asli sorumluluk şarj ağı işletmeci lisansı sahibinin olup, şarj hizmetinin sertifikalı şarj istasyonu işletmecisince sağlanması, şarj ağı işletmeci lisansı sahibinin bu Kanun, ilgili mevzuat ile diğer mevzuattan kaynaklanan yükümlülük ve sorumluluklarını ortadan kaldırmaz."

Bu bağlama göre şarj ağı işletmecisi lisansına sahip kişiler kanuna bağlı kalacak. Kurum tarafından belirlenen istisnalar ve mücbir neden halleri dışında kendi şarj ağına bağlı istasyonlarda kesintisiz ve kaliteli şarj hizmetine yer verilecek. Aynı zamanda işletmecinin şarj hizmetini tüm elektrikli otomobillerin erişimine sunması gerektiğine yer verildiğini de belirtelim. Yani marka ya da modele özel şarj istasyonlarını göremeyeceğiz ülkemizde. En azından bugünlerde.

Elektrikli otomobiller konusunda uzman Emir Tunçyürek ise bu bildiriye farklı bir yönden yaklaşmış. Tunçyürek: "Yani bundan sonra istasyon kuran herkes hem Tip1/Tip2 AC, CCS, ChaDeMo hatta BYD'nin çevirdiği araçlar gibi Mod 1 (direkt çıplak elektrik) şarj sağlamalı diyebiliriz. Teknik açıdan CCS ile sınırlandırılsaydı bari. Yine bilmeyenlerin köşe kapmaca ile oluşturduğu bir kanun diyebilirim.”

Açıklamadan şu anda bu sonuçlar çıkarılabilir. Ancak ilerleyen günlerde çıkacak yeni yasalar ile elektrikli şarj ağı istasyonlarında önemli değişiklere yer verileceğini belirtelim.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement