TOGG'un 2022 yılı sonunda ilk seri üretim aracının banttan indirilmesi, gelecek yılda pazara çıkması amaçlanırken, TOGG öncesi şarj istasyonu ağı kurulması için çalışmalar hız kazandı.
Türkiye'nin otomobili TOGG'un 2022 yılı sonunda ilk seri üretim aracının banttan indirilmesi, gelecek yılda pazara çıkması amaçlanırken, TOGG öncesi şarj istasyonu ağı kurulması için çalışmalar hız kazandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 81 ilin tamamında bin 500'den fazla yüksek Hızlı şarj istasyonu kurulması talimatı vermesi sonrası EPDK, şarj ağı işletmeciliği yapacak şirketlere ilişkin şartları belirledi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) "Şarj Hizmeti Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, şarj ağı işletmeciliği EPDK'dan alınan şarj ağı işletmeci lisansına göre düzenlenecek.
Lisans hiçbir surette devredilemeyecek. Lisans en fazla 49 yıla kadar verilebilecek. Lisans süresi, lisans sahibinin talebi üzerine lisans süresinin bitiminden başlamak üzere ve öngörülen azami lisans süresi gözetilmek şartıyla uzatılabilecek.
6 Ay İçerisinde 50 Yeni Şarj İstasyonu Kurulacak
Şarj ağı işletmecisi, lisansının yürürlüğe girdiği tarihten bu yana 6 ay içinde en az 50 adet şarj ünitesinden ve en az 5 farklı ilçedeki şarj istasyonundan oluşacak şekilde şarj ağı oluşturulacak.
Şarj ağında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 5'i ile Karayolları Genel Müdürlüğünün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ve devlet otoyollarında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 50'sinin DC 50 kilovat (kW) ve üzeri güçteki şarj niteliğinde olması zorunlu hale gelecek.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi ile şarj istasyonu bünyesinde tüketim tesisine bütünleşik elektrik depolama tesisi oluşturulacak.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 4 ay içerisinde şarj hizmeti sağlayan kişilerin durumlarını bu yönetmeliğe uygun hale getirmesi şartı da sunuldu.