T10F Nisan’da Talep Toplamaya Başlıyor
Türkiye’nin otomobili TOGG’un ilk modeli T10X Mayıs 2023’te otomotiv sektörünün ve dünyasının çok ötesine geçen tartışmalarla piyasaya çıkmış ve büyük ilgi görmüştü. Gemlik’teki tesisin kurulma aşamalarından TOGG marka kimliğinin oluşmasına ve benimsenmesine, homologasyon, tasarım, batarya seçimi ve üretimden pazarlamaya kadar birçok teknik çalışma için ciddi zamana ihtiyaç varken, ilk doğum sancısının beklenenden uzun sürmesi aslında çok da doğaldı.
C SUV segmentindeki T10X, beklendiği gibi aşırı talep gördü ve teslimatta da yaşanan gecikmelere rağmen ilgi hiç azalmadı. Sonrasında ortaya çıkan gösterge ekranı şikayetleri zamanla giderildi. Model bazında 2024’te en çok satılan SUV araç olmayı başardı. T10X artık SUV segmentinde hem fiyatı hem de kalitesiyle tüketicinin ilk tercihlerinden biri.
TOGG, yeni bir marka ve yeni bir model çıkarmanın tüm zorluklarını T10X ile aşmış ve artık Türkiye’nin otomobili gibi bir sıfatı haketmiş bir marka olarak 2025 yılında T10F’i üretim bandından çıkarmaya hazırlanıyor.
İlk yapılan planlamada T10F’in T10X ile aynı platformda bir sedan olması düşünülüyordu. Ancak bu planlar zaman içinde değişti ve fastback tarzı bir araç benimsendi. Fastback SUV’a daha yakın bir kasa tipi olarak tüketici tercihlerine daha yakın bulundu. TOGG’un model isimlendirmesi de uluslararası standartlara ve ihracat pazarlarına uyum sağlamaya odaklanmış. TOGG’da 10 şasi kodu, F kasa tipi ve T ise Türkiye’yi ifade ediyor. TOGG Türkiye vurgusunu modelden çok aracın renk seçeneklerinde kullanmayı tercih ediyor.
Peugeot’dan Mercedes’e birçok lider markanın tasarımında imzası olan Murat Günak ve kusursuz tasarımların temsilcisi olarak akla gelen Pininfarina imzasını üstünde taşıyacak olan T10F, aynı platformdaki T10X’le aynı dingil mesafesine sahip ve sadece 116 mm daha alçak. Bu yönüyle SUV’ların da biraz altında kalsa de sedan ortalamalarının üstüne çıkıyor. Yeni nesil C segment bir sedan olarak adlandırmak daha doğru.
Ön tasarımdaki ızgaraya bakıldığında ince çizgiler gözalıcı. LED farlar, alttaki sembol haline gelen ters L, TOGG tasarımını belli ediyor, logo ise yine güçlü bir vurguyla yansıtılmış. Yanlara geçtiğimizde C sütununa kadar yumuşak bir çizginin hâkim olduğunu görüyoruz. Tasarımda Murat Günak’ın aerodinamik dokunuşları hissediliyor. Arka tarafta hareketi temsil eden kırmızı aydınlatma LED’lerle zarif bir bütünlük kurmuş. İlk bakışta algılanan T10X modelinin biraz yumuşatılarak sedana yaklaştırılan versiyonu. Araç yine C segmentinde olduğu halde uzman bir gözün bile D segment olarak sınıflandırması şaşırtıcı olmaz. Tasarımın ustalığı ve profesyonel bir ekibin çalışması kendini belli ediyor.
Hepimizin bildiği gibi aerodinamik konusu eskiden olduğu gibi sadece cümle içinde geçiştirilecek bir özellik olmaktan ziyade, elektrikli araçların en önemli ayırdedici özelliklerinden biri oldu. Bunu nedenleriyle irdelemek gerekiyor. Aracın hava direncini kesme kolaylığını ifade eden aerodinamik katsayı elektrikli araçların menzili açısından hayati öneme sahip. T10F modeli 0,22 katsayıyla mükemmele yakın bir katsayıya ulaşmış.
T10F modeli malzeme kalitesi ve iç mekân konsepti itibarıyla T10X’ten büyük bir farklılık arzetmiyor. TOGG’un pazarlama argümanlarından biri, otomobil yerine “Akıllı Cihaz” mottosunu kullanmak. Motor teknolojilerinin ve batarya tercihlerinin birbirine büyük bir üstünlük kuramadığı otomobil piyasasında son derece akılcı ve uzun vadeli bir stratejik düşüncenin ürünü olan bu yaklaşım aracın kokpit, iç mekân ve donanım özelliklerinde kendini iyiden iyiye belli ediyor. Kokpit tasarımında 12.3” inç gösterge ekranı ve ortada 29” multimedya ekranı, toplamda kullanıcıya 41.3” ekran deneyimi sunuyor. Araç içi sosyal kamera, nesnelerin interneti anlayışına uygun olarak aracın kendisine ait hızlı mobil internet ve Wi-Fi, Snapdragon işlemci gibi özellikler T10F’de bu “Akıllı Cihaz” konseptinin parçaları olarak tasarlanmış. Yeni koltuk tasarımı, direksiyon simidi ve kapı kolu da mekânı tamamlayan diğer unsurlar.
T10F, katalog verilerine göre 2 versiyon olarak piyasaya çıkacak. Arkadan itiş tek motorlu, 218 HP elektrik motoru olan model 600 km. menzile sahip olacak, 0 -100 km için hızlanma 7.2saniye. Maksimum tork ise 350 Nm. Bu verilere rağmen T10x’in mevcut liste fiyatının altında olması, fiyat / kalite oranı açısındna yoğun bir talep anlamına gelecek.
4 Tekerden Çekişli ve çift motorlu, 435 HP elektrik motorlu versiyonda ise 0- 100 km/s verisi 4.4saniye! Tork ise 700 Nm! Bu tork verisi geçmişte reklamlarda uçak çeken SUV modellerini hatırlatıyor. TOGG yöneticileri bu verileri nasıl pazarlayacaklar henüz bilmiyoruz ama çok ilginç bir reklam kampanyası olabilir.
Net kapasitesi 82kW olan bataryası ile T10F, DC şarjı 28 dakikada tamamlıyor. AC şarj ile işlem yapılırsa 22 Kw’a kadar şarj edilebiliyor.
TOGG bu modelde de ısı pompası tercih etmemiş. Konuya ilişkin olarak görüş açıklayan TOGG yetkililleri “Isı pompası başka markalarda menzile ortalama 50 km’ye kadar etki ederken, bizde 15 km kadar etkisi olacaktı. Dolayısıyla Türkiye’nin iklim koşullarına göre, tüketici maliyeti açısından avantaj sağlayacak daha fazla menzilli batarya sunduk.” diyerek bu tercihlerinin sebebini net olarak ortaya koymuş. Pazar tercihlerine bağlı olarak ısı pompalı modellerin de yeni versiyonlarda üretilebileceğini bu açıklamadan okumak mümkün. TOGG’un Almanya pazarını hedef olarak gördüğü de paylaşılan bilgiler arasında.
Uzun vadeli planlama açısından ısı pompası yerine daha güçlü pil kullanmak yedek parça gereksinimi ve sorun çıkma riskini de bertaraf etme amaçlı. 15 km. menzil etkisi marjinal bir fayda sağlarken bataryayı güçlendirmek fayda / maliyet analizinde doğru bir yaklaşım. TOGG’un batarya konusunda çözüm ortağı Çinli Farasis 800v teknolojisi kullanıyor bu da 400v’ye göre menzilde önemli avantaj sağlıyor.
V2L teknolojisi de T10F modelinde karşımıza çıkan bir başka önemli teknoloji. Vehicle to Load olarak anılan bu sistemde aracın pilini başka araçları veya cihazları çalıştırmak için kullanabiliyorsunuz. Özellikle deprem, yangın ve sel gibi felaketlerde çok gerekli olabilecek bu özellik araç içindeki AC/DC dönüştürücünün yardımıyla çalışıyor.
T10F Nisan ayında talep toplamaya başlayacak. TOGG için çok daha önemli bir model olacağı şimdiden kesinleşen T10F’in henüz yeni model için paket ve detaylı donanım bilgileri paylaşılmadı. 2025’te 60.000 satış hedefleyen TOGG, üretim kapasitesini artırabilirse bunu aşacak bir noktada duruyor. Sıfır araç pazarında rakip markaların oldukça rekabetçi bir fiyata kendilerini hazırlamaları gerekiyor. TOGG’un yeni modeli T10F, öncülü T10X’e nazaran daha avantajlı bir model. İlk modelin yaşadığı yeni teknolojinin acemilik dönemi sorunlarını bilmeyecek, daha olgunlaşmış bir sektöre adım atarak kendini ispatlamış TOGG markasının deneyimini hanesine yazacak, elektrikli araç pazarının büyümesinin meyvelerini daha kolay toplayabilecek. T10X’den daha hesaplı bir seçenek olacağı için bütün bakışlar üzerinde olacak.