Araç Konusunda Talep Patlaması Yaşanabilir!

Araç Konusunda Talep Patlaması Yaşanabilir!

İkinci el araçlarda fiyatlar düşmeye başladı. Fiyatların bu şekilde düşmesi ikinci el araç piyasasına olan rağbeti de artırdı.

ikinci el araç fiyatları düşüşe geçti. İlana koyulan araçların satılma süreleri 39 gün ortalamaya sahipken fiyatların yüzde 18'e kadar gerilediği de belirtildi. Araç almak isteyen vatandaşların ÖTV matrah güncellemesi ve BDDK'nın kredi güncellemelerini beklediği paylaşıldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Araba alacak birçok insan fiyatların sıfır araçlara göre daha uygun olması nedeni ile ikinci el araca yöneliyor.

Dünya genelinde çip krizi sıfır araç fiyatlarını artırdı. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren ikinci el araç piyasasını hareketlendirmiş ve fiyatlarda yüzde 50'nin üzerinde artışa sebebiyet vermişti. Ancak, aralık ayı sonrası ikinci el araç alışverişi tamamen durma noktasına geldi. Öyle ki, iç pazarda tutulan belirli modeller hariç bireysel ilanların satılma süreleri 25 günden 39 güne yükseldi. Aracını satamayanlar ise fiyatları düşürmek durumunda kaldı. İkinci el piyasasındaki durgunluğun başlıca nedenlerini  taşıt kredilerinde düzenleme, yüksek faiz ve kurun seyriyle ilgili beklentiler şeklinde sıralayan uzmanlar, fiyatların yüzde 15 ila yüzde 18 arasında düştüğünü ifade etti.

Otomotiv analiz şirketi Cardata'nın CEO'su Hüsamettin Yalçın, durumu, "Şu anda ikinci elde alışveriş neredeyse durma noktasına geldi. Son 1 aydır durum böyle. Adeta yaprak kıpırdamıyor" şeklinde aktarırken, durgunluğun nedenleriyle ilgili, "Tüketici şu anda otomotiv tarafında, ÖTV matrah güncellemesi ve BDDK'nın atacağı kredi adımlarını bekliyor. Ekonomi tarafında da kurlar bu seviyede kalacak mı? Faizler düşecek mi? gibi birçok soru işareti var. Diğer yandan çip krizinden kaynaklı tedarik sorunları devam ediyor. Bu faktörlerden dolayı cebinde parası olup ikinci el araç satın almak isteyenler gidişatı yani önünü görmek istiyor. Herhangi bir adım ve öngörü olması halinde ikinci elde araç satışları yeniden hareketlenecektir" şeklinde görüş bildirdi.

 

Advertisement