ESP, yani “Electronic Stability Program”. Otomotiv alanında fark yaratan donanımlar arasında yer alıyor. ESP savrulmayı önleyen sistem de diyebiliriz.
Otomotiv sektöründe teknoloji çok hızlı gelişiyor. Gelişen bu teknoloji ile beraber araç güvenlik sistemleri de her geçen yıl daha ileri seviyelere geliyor. Araç sürüş güvenliğini artıran bu sistemler 2000’li yıllara damga vuran yeni nesil araçlara uygulanmaya devam ediyor. Bu güvenlik sistemelerinden bir tanesi de: ESP, yani “Electronic Stability Program”. Otomotiv alanında fark yaratan donanımlar arasında yer alıyor. ESP stabilite kelimesinin yansıması diyebiliriz. Yani denge, kararlılık ve sağlamlık. Bu özellikler bir araya geldiği zaman dış koşullar ya da sürüş davranışlar etkilenmeksizin aracın durmasını ya da kararlı bir duruş sergilemesine imkân sağlıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ESP Nasıl Çalışır?
ESP yani elektronik stabilite programı ABS ve ASR ile birlikte çalışıyor. Program bu donanımlara ek olarak sürücüyü ve araç davranışlarını analiz ederek bunlar arasında herhangi bir sapma olursa sürüş standartlarını koruma görevini de üstleniyor. Elektrnik stabilite programı; tekerlek hız algılayıcıları, yanal hız algılayıcı, ABS hidroliği, fren basıncı algılayıcısı, direksiyon açısı algılayıcısı ve elektronik kontrol ünitesi ile birlikte senkronize çalışıyor. Bunula birlikte arka planda sürekli veri işleniyor. Yani bu ne mi demek? Yüksek hızla giderken önümüze bir engel çıktı ya da keskin bir virajda direksiyon hâkimiyetimiz ya da fren refleksimiz genel akışın dışına çıktı diyelim. Aracınız bu tür sebeplerden dolayı kontrolden çıktığı zaman tekerlek hız algılayıcıları bunu algılayarak gitmek istediğiniz yön ile aracın gitmekte olduğu yön arasındaki dengesizliği tespit eder. Aracı düz bir hat ya da yapmak istediğiniz manevra doğrultusunda tutmak için gereken tekere fren uygular. Bu sayede araç kontrolden çıkmaz ve kontrol tekrar sürücü hâkimiyetine geçer.
ESP Ne İşe Yarar?
ESP sisteminin aracı nasıl yolda tuttuğunu çalışma mekanizmasını incelerek öğrenebilirsiniz. Öncelikle ESP teknolojisinin 2014 yılından bu yana AB ülkelerinde zorunlu olduğunu belirtelim. Kazaları engellemek amacıyla geliştirilen güvenlik sistemleri gibi ESP de yolcular için büyük bir öneme sahiptir. Örneğin yağış sebebiyle yolda ani bozulmalar karşımıza çıkabilir ya da aracın önüne bir canı çıkabilir. Keskin bir viraja girerken hızınızı kontrol edememiş de olabilirsiniz. Bu tarz durumlarda ESP ihtiyacınız olan dengeyi yol tutuşunu ve güvenliği sağlar. Bunun dışında kar ve buzlanmanın olduğu yollarda sistem kapatılabilme özelliğine de sahip. Çünkü bu tarz bir yolda seyrederken aracınızdaki küçük kaymalar bile algılanır ve sistem sürekli durmaya zorlar. Bu durumda ESP sürücü tarafından devre dışı bırakılabilir ya da kendi kendini kapatabilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ESP Arızası Nasıl Anlaşılır?
ESP arızalandığı zaman savrulma gibi bir sorunla karşı karşıya kalabiliriz. Bu durum da kazalara ve yoldan çıkmalara sebebiyet verebilir. Be sebeple ESP önemli bir güvenlik donanımıdır ve araç seçimi yaparken dikkate alınması gerekir. Araçların gösterge panelinde ESP işareti yer alır. Bu işaretin sürekli yanması ya da yanmaması sistem arızasına işaret edebilir. Bununla beraber stabilite programı, akü voltajına karşı da duyarlıdır. Akü arızası durumunda gösterge panelinde tepki verebilir. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman sistem kontrollerini yaptırmanız, sürüş güvenliğiniz için önemlidir.