TSİ motorlar Volkswagen tarafından otomotiv piyasasına sürülen bir teknolojidir. Turbo Stratified Injection motorların kullanılmasının temel sebebi, daha az yakıt tüketimi ile daha çok performans odaklı bir teknoloji olmasıdır.
TSI motor, Volkswagen’in günümüzde ürettiği benzinli motorların genel adıdır. İlk çıktıkları zaman otomobil dünyasının çehresini değiştiren bu motorlar günümüzde standart birer motordur aslında. Peki TSİ motor nedir? TSİ motorlar nasıl çalışır? gibi soruların cevabına birlikte bakalım.
TSİ Motor Nedir?
Öncelikle “TSI” tahmin edeceğiniz gibi bir kısaltma. Açılımı Turbo Stratified Injection yani Turbo Kademeli Enjeksiyon. İki temel özelliği var bu enjeksiyon motorun: İsminden de anlaşılacağı gibi birincisi Turbolu olması ve ikincisi direkt enjeksiyona sahip olması.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu motorun fikri ilk ortaya çıktığı zaman Volkswagen cephesinden şöyle bir açıklama gelmişti: “Formüller çok basit. Daha küçük motorlar, daha az sürtünme, daha az güç kaybı ve daha yüksek verimlilik.” Aslında bu düşünce oldukça mantıklı. Çünkü motorlar ve parçalar büyüdükçe, parça sayısı arttıkça motor verimliliği de bir o kadar düşüyor. Ancak gelişen malzeme bilimi araçlarda kullanılan malzemelerin daha ucuz hale gelmesine sebep oldu ve daha yeni alışımlar kullanılmaya başlandı.
Volkswagen mühendisleri de tam bu noktada bir şey fark etti: Daha yüksek basınçta motorların çalışabileceği ve malzemenin bu yapıya uygun olması. Bu doğrultuda yeni bir motor üreterek daha düşük hacimlerden daha yüksek verimlilik, daha az tüketim ve daha yüksek güç elde etmeye başladılar. Bu durum da yeni bir çağın başlangıcı oldu. Bu çağ: “1.4 motordan bu kadar güç mü alınır?” çağı.
Geçtiğimiz yıllarda 2.0 motorlardan 90 ya da 110 beygir güç üretilebiliyordu. Ancak Volkswagen bu yeni motor teknolojisi ile 1.4 motordan 160 beygire kadar güç üretebildi ki bu da otomotiv sektörü için gerçekten oldukça büyük bir adım olarak tarihe geçti. Eskiden “1.2 motor araba mı aldın?” sorusu insanlara garip gelirken günümüzde bu soru oldukça normalleşti diyebiliriz. Baktığımız zaman Volkswagen mühendislerinin küçük motorlardan büyük verimlilik almasının temelindeki sebep: direkt enjeksiyondur.
TSİ Motorlar Nasıl Çalışır?
TSI motorlarda, direkt enjeksiyon da yakıt pistonun içine doğrudan aktarılır ya da püskürtülür. Bu sayede motor oldukça yüksek basınç değerlerine ulaşır. Bu basınç değerleri daha yüksek verimlilik ya da daha yüksek güç değerleri olarak karşımıza çıkar. TSİ motorlarda direkt enjeksiyonun yanına eklenen Turbo ile içeriye daha fazla hava yollanır. Bu sayede verimliliğin artması sağlanır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Aslında bu motor teknolojisi günümüzde oldukça standart geliyor bizlere. Ancak Volkswagen mühendisleri bu teknoloji için oldukça uğraş vermiştir. Öyle ki Volkswagen mühendisleri düşük devir ve standart kullanımda daha az yakıt tüketen ve daha verimli bir motor üretmiş oldu. Günümüzde halen motor teknolojileri üzerinde yoğun çalışan Volkswagen mühendislerinin ilerleyen zamanlarda ne gibi teknolojilere imza atacağını biz de oldukça merak ediyoruz. Bekleyip göreceğiz.