İkinci El Araç Satacaklar Dikkat

İkinci El Araç Satacaklar Dikkat

İkinci el araç piyasasında son günlerde artan dolandırıcılık haberleri dikkatleri bu alana yöneltti. Tercihlerin ikinci ele yöneldiği bugünlerde, fırsatçılar da boş durmuyor. Sektör temsilcileri ve uzmanlar, risklere karşı çarpıcı uyarılarda bulunarak, ek

İkinci el araç piyasasında son günlerde artan dolandırıcılık haberleri dikkatleri bu alana yöneltti. Tercihlerin ikinci ele yöneldiği bugünlerde, fırsatçılar da boş durmuyor. Sektör temsilcileri ve uzmanlar, risklere karşı çarpıcı uyarılarda bulunarak, eksperleri hedef gösterdi.

Sıfır kilometre araçlarda yaşanan tedarik problemleri ve ekonomik sebeplerden dolayı 2021 yılında ikinci el pazarına rağbet arttı. Türkiye'de geçen yıl ikinci el otomobil satışları 7,5 milyon adet olarak kayıtlara geçti. Sektörde yaşanan bu hareketlilik, çeşitli suistimalleri de beraberinde getirdi. 2021 yılında satılan araçların yüzde 70’nin 'işlem gördüğünü' ve incelenen araçlarda değişen, işlem gören parçalarda artış olduğunu söyleyen sektör temsilcileri vatandaşları uyarıyor.

Gerçek mesleği otomobil alım-satımı olmayan kişiler için kâr elde etme isteği dolandırıcılığa daha fazla kapı aralıyor. Büyük mağduriyetlerin yaşandığı bu konuyla ilgili ise vatandaş ne yapacağını, nasıl bir yol izlemesi gerektiğini tam olarak bilmiyor.

İkinci el piyasasında en fazla karşılaşılan sorunlardan olan 'kilometresiyle oynanmış araçlar' geliyor. Ankara Oto Galericileri Derneği ve Ankara Oto Galericileri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Hamza Avcı, kilometre düşürme gibi dolandırıcılıklar hapis ile cezalandırıldığı için bu tip olaylarda son zamanlarda ciddi düşüş yaşandığını belirtti.

HGS İle Konrol Edilebiliyor

Satılmak üzere olan bir aracın kilometre bilgisi ve parçalarının değişip değişmediğiyle ilgili bilgilere ulaşılmasının önemli olduğunu söyleyen eksper Tamer Ekinci, "Alıcılar, satın alacakları bir aracın kilometre durumunu HGS üzerinden kontrol edebilirler. Aracın servis geçmişine baktırıp kilometreden o şekilde emin olabilirler. Değişen parçalar için de gerçekten işini iyi yapan eksperlere gidebilirler. Yetkili servisler özellikle kapsamlı bir ekspertiz yapabiliyorlar, en garanti yolu bu" bilgisini paylaştı.

Kendi deneyimlerini de aktaran Ekinci, "Aracının 150 bin km'de ve komple tüm bakımını yaptığını iddia eden biri geliyor ancak söylediği gibi olmadığını motoruna baktığımda anlayabiliyorum. 'Arabada değişme yok' deniyor, değişen parça çıkıyor. Hatta önden kazalı bir aracın, arkadan kazalı bir araçla kesilip birleştirildiğine bile şahit olabiliyoruz. İşte bu ve bunun gibi tüm sorunların önüne geçmek için kapsamlı bir ekspertiz taramasının yapılması gerekiyor" dedi.